programare web development

Ce inseamna front-end si back-end development

De multe ori ne intalnim cu acesti termeni, mai ales cand vine vorba de IT. Poate de cele mai multe ori ne intalnim cu acesti termeni in momentul in care ne cautam un job si vedem ca aceste posturi sunt cel mai bine platite. Oare de ce si ce inseamna front-end si back-end development?

Front-end vs. back-end

Pentru a defini acesti doi termeni avem doua variante: variant scurta si varianta lunga. Hai sa aruncam o privire asupra ambelor:

Front end = ceea ce utilizatorul vede (ce este afisat, sau mai exact imaginea)

Back end = infrastructura de baza (baza pe care este construit, sau mai precis codul din spate)

Bine, bine, e destul de simplu de inteles, dar totusi putem intra putin in detalii? Da!

Este important de retinut ca ambele componente trebuie sa existe pentru ca un site sau o aplicatie sa poata functiona. De cele mai multe ori, ideile unor creatori vin pentru partea de front-end, dar pentru ca acestea sa poata fi implementate este nevoie de un back-end developer.

Cu cat aplicatia sau site-ul se doreste a fi mai complex si mai atractiv, cu atat mai mare trebuie sa fie pachetul din back-end. Cu alte cuvinte, daca vrei un site cu efecte, animatii si functionalitati care sa te dea pe spate, atunci si web developerul cu care lucrezi trebuie sa aiba un pachet de cunostinte foarte bogat.

Chiar daca un front-end developer lucreaza in echipa cu un back-end developer (sau poate ai noroc sa lucrezi cu un web developer care se pricepe la amandoua), este important sa retii ca cele doua component au functionalitati diferite.

Componenta Front-end development se refera la interfata utilizatorului, in timp ce back-end se refera la baza de date, aplicatia sau serverul pe care se bazeaza. Atunci cand utilizatorul se afla in interfata si introduce date, aceste date sunt transmise in back-end pentru prelucrare, ca apoi informatia sa fie procesata in fundal si afisata din nou in front-end. Suna putin complicat, nu-i asa?

Bine, hai sa ne uitam la diferentele dintre cele doua componente!

Despre front-end development

Front-end development reprezinta o combinatie de limbaje si tehnologii, cum ar fi HTML, CSS si JavaScript. Daca cele trei iti suna super cunoscut, e datorita faptului ca sunt cele mai cunoscute structure folosite de catre orice web developer. Ele reprezinta baza de cunostinte necesare pentru a putea lucra in web development.

Un front-end developer foloseste aceste limbaje pentru a crea aspectul unui site, atat la nivel de design cat si la nivel de functionalitate. El poate crea meniuri, pagini, butoane, linkuri, grafice si multe alte “obiecte” pe care le poti gasi pe un site.

HTML

Baza unui website este HTML (HyperText Markup Language), care serveste ca o baza. Ne putem gandi la HTML ca fiind un blat de tort simplu, fara decoratii sau creme.

CSS

CSS (Cascading Style Sheets) ii ofera creatorului acces la aspectul site-ului. Asta inseamna ca poti modifica culori, fonturi, stiluri si alte componente vizuale. Daca e sa revenim la comparatia cu tortul, putem considera ca CSS este glazura pe care o adaugam tortului.

JavaScript

Limbajul JavaScript aduce dinamica site-ului creat. Aici vorbim despre diferite elemente de functionalitate. Din nou, in tortul nostrum JavaScript ar putea reprezenta diferitele arome pe care le descoperi in timp ce mananci o felie, sau artificiile pe care le aprinzi in momentul prezentarii tortului.

Pe langa cele trei limbaje, un site se poate baza si pe diferite cadre, numite front-end framework, precum React, Angular, Backbone sau Ember. Aceste cadre le ofera creatorilor posibilitatea de a intalni cerintele clientilor fara a afecta calitatea produselor, bazandu-se pe diferite unelte.

Ca sa intelegeti mai bine, aceste unelte ajuta la crearea unui site si imbunatatirea acestuia in timp prin folosirea ultimelor tehnologii, ce ofera o experienta mult mai placuta utilizatorului. Din moment ce tehnologia avanseaza si dispozitivele fixe si mobile devin tot mai diversificate, este important ca site-urile si aplicatiile dezvoltate sa poata fi adaptate oricarui dispozitiv.

Back-end development

Dupa cum spuneam mai sus, back-end development se refera la crearea platformei de baza pe care se bazeaza un site sau o aplicatie. Asta inseamna ca web developerul se ocupa de partea de server care ofera datele solicitate, organizand informatia clar intr-o baza de date.

Daca ar fi sa facem o comparatie din nou cu ceva dulce, back-end development poate fi vazut ca reteta folosita de un cofetar pentru a crea un tort. Daca schimbam ceva la reteta, automat si gustul sau aspectul tortului va fi diferit.

Unelte pentru back-end development

Desi pentru front-end development lista de unelte pare a fi destul de simpla si limitata, pentru back-end lucrurile se complica putin. Asta deoarece fiecare limbaj si unealta ofera diferite functii, in functie de cerintele clientului sau a utilizatorului.

Un site cu jocuri de noroc online va fi construit pe o alta platforma fata de un site de prezentare a unei case de moda, la fel cum un magazin online va fi construit prin alte unelte fata de cele doua.

Exista numeroase baze de date prin care se pot crea produse, printre care putem aminti Oracle, Microsoft SQL Server sau SAP Sybase ASE (nu e nimic daca nu iti suna cunoscut, sunt destul de complexe).

De asemenea, putem folosi baze de date populare, precum MySQL, PostgreSQL sau NoSQL (din nou, nu te ingrijora daca ai auzit doar de MySQL).

Daca e sa numim alte limbaje de programare si mai cunoscute decat cele de mai sus, atunci ne putem uita la C++, PHP, Python sau Java (atentie, a nu se confunda cu JavaScript, sunt doua unelte diferite).

Toate aceste platforme, unelte si limbaje pot ajuta un back-end developer sa creeze o aplicatie atat online (pentru un site sau o aplicatie pentru telefon) cat si offline (un joc sau un program pentru calculator), iar functionalitatea si proprietatile acestora depind de cunostintele si uneltele aplicate.

Full-stack development

Daca te-ai intrebat deja daca exista persoane care sa cunoasca ambele componente, sa stii ca raspunsul e pozitiv, dar cu limitare.

Este destul de dificil sa ai cunostinte avansate in ambele planuri si sa poti face o treaba foarte buna. Asta se datoreaza faptului ca tehnologia avanseaza mult si repede, fiecare limbaj are nevoie de mai multe cunostinte si aprofundari, in timp ce solicitarile clientilor si utilizatorilor devin din ce in ce mai complicate.

De aceea, cel mai bine se lucreaza in echipa, unde ai cel putin un front-end developer specializat in uneltele sale, impreuna cu un back-end developer la curent si specializat in uneltele de back-end, ambii putand integra cerintele utilizatorilor.

Aici nu prea putem compara cu cofetarul nostru, deoarece de multe ori tortul nu poate exista fara reteta 🙂 Insa e bine de tinut minte ca in web development front-end si back-end sunt foarte complexe, diferite, dar trebuie sa lucreze strans impreuna.

  • Post
  • Block

No block selected.Open publish panel

  • Document

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *